Bevroren

Vandaag vertelde je dat je iets geleerd had over het ‘flight, freeze of fight’ respons van mensen. Ik luisterde naar je, het had je duidelijk weten te boeien. Onderwijl worstelde ik met een boosheid die zich in mij aan het roeren was, boosheid om afspraken die niet nagekomen worden, boosheid omdat ik geen eigen leven heb, boosheid omdat iedereen iets van mij lijkt te willen. Jij leunt op mij, mijn andere kind leunt op mij, mijn partner geeft aan graag meer ‘ons’ tijd te willen hebben, mijn moeder geeft aan zo weinig van me te horen. Iedereen wil een stukje van mij voor zichzelf en ik kom niet toe aan mijn eigen stukjes. Aan stukjes verwerken, aan stukjes bezinning, aan stukjes rust, aan rouw, aan gewoon zijn en al helemaal niet aan bezig zijn met mijn eigen toekomst. Er zijn geen toekomstdromen meer, leven is een zich voortkabbelende stroom geworden waardoor ik me mee laat voeren. Ik heb het opgegeven, ik vecht niet meer voor mijn eigen toekomst want ik heb er geen vertrouwen meer in dat die er nog komt.
Dat er ruimte komt voor een leven samen met mijn partner, dat ik geen mantelzorger hoef te zijn voor mijn volwassen kinderen.

Vanavond tijdens wandelen met de hond realiseerde ik mij, ik ben in de freeze stand gesprongen. Weken geleden al, dat is vermoedelijk ook de reden waarom ik niet kon schrijven. Die stroom stagneert, daar waar ik vrijwel altijd kan dwalen in woorden wanneer leven veel van me vraagt.

Het besef dat ik in bevroren modus ben gestapt geeft me in zekere zin rust, het verklaart waarom ik niet kan vechten voor mijn eigen toekomst, het verklaart ook waarom ik mij te moe en te moedeloos voel om te vechten.

Ik ben bevroren, en hopelijk ontdooi ik zodat ik kan gaan genieten van de lente van mijn leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s